Selecta Coffee Fund

Selecta Coffee Fund er et av våre initiativ for å gjøre en forskjell, ta vårt sosiale ansvar samt for å bidra til en bedre verden. I fokus for fondets innsats står kaffebønder, deres familier og andre mennesker som jobber innen dyrking av kaffe.

 1. Startside
 2. Om Selecta
 3. Bærekraftighet
 4. Selecta Coffee Fund
Gjør en viktig innsats og velg kaffe som kan redde verden

Kan kaffen du drikker forandre verden?

For hver kilo kaffe du kjøper fra våre egne merkevarer, Miofino og Pelican Rouge, går én krone til vår innsats for kaffebønder, deres familier og andre mennesker som jobber innen dyrking av kaffe.

Gjennom Selecta Coffee Fund ønsker vi å forbedre kaffedyrkernes levekår, skape muligheter for profesjonell utvikling samt å gi mulighet til å leve av inntekter fra egen bedrift. For å oppnå dette på en bærekraftig måte bidrar vi til å gi gode forutsetninger for entreprenørskap og utvikling av lokalmiljøet.

Selectas innsats så langt

Rwanda er et lite land, i utstrekning bare litt større enn Viken fylke, men med 12 millioner innbyggere er Rwanda Afrikas tettest befolkede land. En stor del av landets eksistens er avhengig av jordbruk og ikke minst kaffedyrking. Med sitt klima, det fruktbare og grønne landskapet kombinert med høy beliggenhet er forholdene ideelle. Bøndene er stort sett småbønder som eier 200-3 000 kaffetrær. I Sør-Rwanda driver vi et samarbeidsprosjekt der vi deler ut kuer til kaffebønder og vi har dessuten drevet barnehagen Umuvumu en stund. På grunn av Covid-19 er barnehagen stengt og fremtiden er usikker da Selecta ikke lenger har avtale om å få drive barnehagen. Det pågår samtaler med lokale myndigheter om å få ta opp virksomheten igjen.

Sommeren 2020 tok Selecta nytt grep i Rwanda. Vi har nå tre medarbeidere på plass som jobber heltid for Selecta Coffee Fund. Det er:

 • Benjamin Nkurunziza er Operational Manager, som betyr at han er ansvarlig for vår virksomhet på stedet og rapporterer til bærekraftsavdelingen i Selecta Sverige.
 • Godefroid Ndayizigiye og Vincend Ngezahayo, som er veterinærer i vårt kuprosjekt.

I takt med at vi får ytterligere midler til Selecta Coffee Fund planlegger vi også å starte flere prosjekter i Rwanda for å støtte kaffebøndene og deres familier. I dette arbeidet er vår kollega Benjamin en stor ressurs. Han har studert jordbruksfag på Universitetet i Sør-Afrika og Rwanda og han har mange års yrkeserfaring fra nettopp kaffedyrking i Rwanda.  

Vil du vite mer om Selecta og bærekraftighet?

Jeg vil vite mer om Selectas løsninger for kaffemaskiner!

Fyll ut dette skjemaet, og en av våre eksperter på kaffemaskiner tar kontakt med deg. Eller kan du sende oss en e-post Kundesupport@no.selecta.com eller ringe oss på 800 30690.

Ved å sende inn dette skjemaet godtar du vilkårene som er angitt i vår personvernerklæring.

 

En ku gir proteiner, gjødsel og status

En ku gir proteiner, gjødsel og status

I samarbeid med kaffebøndene har vi startet et prosjekt der vi i løpet av fem år deler ut 500 kuer til kaffebønder sør i Rwanda. Hittil har vi delt ut 146 kuer som i sin tur har født 64 kalver, hvorav 40 kalver er delt ut videre til nye bønder.

 • For å sikre at kuene og kalvene holder seg friske, har vi ansatt to lokale veterinærer, Godefroid og Vincent. De støtter bøndene med utdannelse i kuhold og hjelper til med inseminasjon.
 • En ku gir ca 10 liter melk om dagen, noe som gir familiene et viktig næringstilskudd samt en mulighet til å øke inntektene sine.
 • Bøndene får automatisk tilgang på økologisk gjødsel til sine kaffetrær.
 • Målet er fordoblet innhøsting i løpet av fire år for de bøndene som eier en ku
 • Den første kvigekalven leveres videre og mottakeren velges ut av vår administrative komité i henhold til spesifiserte kriterier.
 • Bonden får gratis medisiner og inseminasjon av kuen de første seks månedene.
Barnehagen. Et trygt sted.

Barnehagen. Et trygt sted.

Takket være bidrag til Selecta Coffee Fund har vi fått muligheten til å bygge barnehagen Umuvumu i Sør-Rwanda.

 • Dermed kan foreldrene la barna være et trygt sted mens de jobber.
 • Barna får en plattform og en pedagogisk grunn som oppmuntrer til videre skolegang.
 • Barna får tilgang på næringsrik mat hver dag, noe som er veldig viktig da underernæring er et stort problem blant barn i Rwanda.
 • Barnehagen, inkl. uniform, er gratis.

På grunn av Covid-19 har myndighetene i Rwanda stengt alle skoler og barnehager, så pr i dag er det dessverre ingen drift i barnehagen.

Bærekraftsteamet

Bærekraftsteamet

Ulf Gustafsson og Pia Wirén, som jobber med bærekraftsspørsmål hos oss i Selecta, forteller:

"Ved ett av besøkene våre til Rwanda ble vi invitert til en cow giving ceremoni. Det var ca 250 personer tilstede, først og fremst kaffebønder som hadde kommet fra Magaba Sector – mange av dem hadde gått i flere timer for å komme dit. Tilstelningen startet med sang og dans", forteller Pia.

"Selve utdelingen foregikk slik: først fortalte vår egen veterinær Godfroid om ansvaret de nye eierne har. De utvalgte bøndene fikk komme frem til ‘æresbordet’ og ta hver sin lapp med nummeret på kuen man skulle få. Så ble kvigene først inn og bøndene fikk gå og finne riktig ku. Deretter ble det servert drikke og maiskolber til alle før man begynte å gå hjemover, inkludert 30 fornøyde og lykkelige eiere av hver sin kvige. En fantastisk og heftig opplevelse", forteller Ulf.

Fokus for 2020

Fokus for 2020

Vi evaluerer vårt nåværende program i Rwanda. Sammen med lokale representanter og lokale myndigheter ønsker vi å gjøre en bredere innsats som er bærekraftig over lang tid. Dette arbeidet skal støtte kaffedyrkerne og deres familier i Rwanda enda tydeligere. Sammen med den lokale borgermesteren i Nyamagabe District jobber vi nå med å finne en bærekraftig løsning. Akkurat nå er det usikkert hvordan det blir med barnehagen. Derimot driver vi kuprosjektet videre i nåværende form.

Vi har også ansatt en lokalt ansvarlig person for Selecta Coffee Fund i Rwanda; Benjamin. Hans oppdrag handler bl.a. om å:

 • Fortsette med kuprosjektet. Kuene og deres kalver må håndteres av veterinærer på en trygg måte.
 • Sette opp en ny driftsform i Rwanda, med hjelp av lokale jurister og interne ressurser fra Selecta.
 • Ta frem forslag på nye prosjekter i Rwanda som støtter kaffebøndene, deres familier og andre mennesker som jobber innen kaffedyrking.

Vi er overbeviste om at det finnes store muligheter for en bærekraftig utvikling av kaffedyrking og familiejordbruk i Rwanda. Målet er at kaffebøndene skal drive denne utviklingen på egen hånd. Først da er innsatsen bærekraftig. Først da er vi fornøyde.

Det riktige valget for miljøet og din bedrift

Det riktige valget for miljøet og din bedrift

En god kopp kaffe er viktig for oss i Norge. Vi er blant de som drikker mest kaffe i hele verden. I Pelican Rouge ønsker vi at hver kopp skal være en skikkelig opplevelse, og da skal det mer til enn bare god smak. Vi må være i stand til å føle godt om hva vi drikker. Derfor velger vi å ta i bruk bærekraftige produkter og prosesser: alt fra håndverk, innovasjon og fotavtrykk, til menneskene vi jobber med over hele verden. Dette er hemmeligheten bak god smak.

For hver kilo kaffe du kjøper fra våre egne kaffemerker, går NOK 1,- til vår innsats som gagner kaffebøndene, deres familier og andre mennesker som jobber med kaffedyrking i verden.

Vi forstår og respekterer innvirkningen av våre handlinger. Av denne grunn involverer vi oss i bærekraftige tiltak som vannprosjekter i Bamenda, Kamerun til investering i utdannelse for bønder og deres familier i Guatemala. Vi er aktive i 13 europeiske land og 65 eksportmarkeder. Vi har kontorer i 11 land, over 5000 ansatte og 15 millioner kunder. Vi jobber kontinuerlig med å gjøre emballasjen vår mer og mer miljøvennlig. Den har blant annet vært aluminiumsfri siden 2003. Vårt mål er å integrere bærekraftig virksomhet i alle ledd i bedriften, fra avfallshåndtering til materialegjenbruk, noe som hjelper oss redusere CO2 utslippene våre betraktelig.

En velsmakende god gjerning

En velsmakende god gjerning

Med vårt eget kaffemerke, miofino, får du kvalitetskaffe samtidig som du bidrar til hjelpearbeid for mennesker i kaffedyrkende land. miofino-kaffe er tilgjengelig som hele bønner, espressobønner og malt kaffe der 80% av sortimentet er sertifiserte produkter.

I tillegg har vi kaffen vår, miofino Rwanda Blend, hvor 40% av bønnene kommer direkte fra kaffedyrkerne rundt Rwanda.

For hver kilo kaffe du kjøper fra våre egne kaffemerker, går NOK 1,- til vår innsats som gagner kaffebøndene, deres familier og andre mennesker som jobber med kaffedyrking i verden.

Kontakt oss om bærekraft

 • Forespørsler om virksomheten

  Tilbudsforespørsel

  Fyll ut skjema

 • Generelle henvendelser

  800 30 690

  Kundesupport@no.selecta.com

   

  Mandag - Fredag:   0800 – 1600

 • Feilmelding

  Kundesupport@no.selecta.com

  Vi løser det så snart som mulig